Beázott iPhone

Beázott iPhone

A beázott telefonokról úgy általában… Mindenkinek az jut eszébe először, hogy beleesett egy kád vízbe vagy ráborult valamilyen üdítő. Pedig egy készülék beázhat ettől sokkal kevesebbtől is, például esőben telefonálás közben, sportolás közben egy pár csepp izzadságtól,  de nagyon párás helyen mint egy fürdőszoba vagy főzés közben a konyhában is kerülhet bele nedvesség. Napjainkban okos telefonjaink nagyobb tudással rendelkeznek, mint egy 10 évvel ezelőtti asztali számítógép mégis 20-ad annyi helyet foglalnak.

Ennek a miniatürizálásnak az eredménye, hogy egy átlagos csepp víz akár 5-10 apró elektronikai alkatrészt is képes lefedni. Mi is megy végbe egy beázott telefonban a bele kerülő nedvesség mennyiségétől függetlenül? A nedvesség vezeti az elektromosságot. Ez tény. Készülékünkben lévő alkatrészek tulajdonsága, hogy feladatuk elvégzése közben az elektromosság némi akadályba ütközik, ezt hívják ellenállásnak.

Az elektromosság igyekszik a legkevesebb ellenállást kifejtő közegen keresztül menni. Ez általában a folyadék. Ilyenkor úgynevezett zárlat jön létre. A zárlat összezár kettő vagy több olyan áramköri csatlakozási pontot, aminek nem kellene kapcsolatban lennie egymással és a pontos számítások alapján tervezett hálózat rendellenes működésének következményeképpen túlterhelődik és ezzel alkatrészek meghibásodását okozza. Miközben a zárlat fennáll, az jelentős hő leadással jár, tehát a készülék gyorsan melegszik.Ha ilyet tapasztalunk és gyanítjuk, hogy szeretett eszközünk beázott, mondjuk egy jakuzziban folytatott beszélgetés után a készülék forró, vagy közvetlenül a medence aljáról halásszuk ki , nem árt tudnunk  mit is kell tenni ilyen helyzetben:

  • –          Ne próbáld bekapcsolni a készüléket!
  • –          Ha aktív, akkor kapcsold ki a készüléket!
  • –          Ne próbáld szétfeszíteni, mert többet árthatsz mint használsz a készüléknek.
  • –          iPhone 4 és 4S esetében az alsó csavarok eltávolítása után (persze megfelelő csavarhúzóval) levehető a hátlap. Az akku csatlakozót 1 csavar rögzíti az alaplaphoz, ennek kicsavarásával és a csatlakozó szétpattintásával szüntessük meg zárlatot. Szükség esetén nézzünk meg egy videót erről a youtube-on.
  • –          Egy összeszerelt készülék a beázás után még egy héttel is tartalmazhat folyadékot, ha beázott, tehát 5 perc hajszárítózás nem fog segíteni.
  • –          A városi legenda igaz… Tedd egy zacskó rizsbe. Ez azért jó, mert a rizs elvonja a környezetétől a nedvességet ezáltal segít a folyadék eltüntetésében.

És a legfontosabb: Minél hamarabb hozod el az iphoneservice.hu műhelyébe annál több esélyed van, hogy ne kelljen új készüléket venni.

iPhone stop

iPhone stop